СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
Рейтинг: 2.00
(640)
Актуално
Статии
Албум
Книги
Контакти
Онлайн книжарница
За нас

БЛОГ АРХИВ
«« юни 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  Актуално 18:02
« Обратно
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
Бойко Борисов: ГОЛЕМИТЕ ИГРАЧИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УБИВАТ
Бойко Борисов:
ГОЛЕМИТЕ ИГРАЧИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УБИВАТ
„Ще започна да рисувам човека, когато стане добър и верен като кучето и заобича светлината като слънчогледа...”
Това интервю с Бойко Борисов е едно от първите интервюта с него. Публикувахме го в списание „Командос” през 1999 г. От тогава изтече много вода и от шеф на охранителната фирма "Ипон" Борисов се издигна до министър-председател. Струва ми се, че казаното от него преди 18 години ще е интересно на читателите и днес, затова си позволявам да публикувам това интервю отново.
На въпросите на списание "Командос" отговаря основателят на охранителна фирма "Ипон" капитанът от запаса инженер д-р Бойко Борисов.
- Господин Борисов, как се стигна до идеята "Ипон" и какво се крие зад това име?
- При промените през 1989 г. бях треньор на националния отбор по карате и началник на катедра във Висшия институт на МВР в Симеоново. Точно по това време целият отбор по карате на института напуснахме МВР и създадохме частаната охранителна фирма "Ипон". "Ипон" е термин и означава "чиста победа". И понеже искахме да се занимаваме с чисти неща и единственото, което можехме да правим, беше каратето, се заехме с охрана. Бумът на престъпността накара много наши приятели, а по-късно и съвсем непознати хора и фирми, да ни потърсят. Естественият процес на развитие на фирмата ни донесе охраната на шест банки, три елитни хотела, GSM-оператори, много заводи и фабрики, магазини, спортни зали, световни търговски центрове, резиденции, посолства, обществени организации, комитети, национални форуми, конгреси, автокъщи, представителствата на проспериращи български и чуждестранни фирми.
- Охраната на толкова много обекти и форуми изисква сериозен кадрови потенциал. Как става подборът и подготовката на служителите?
- Фирмата притежава собствен карате-клуб, който също се казва "Ипон". За просперитета на клуба говорят витрините ни, пълни с купи от европейски, балкански и републикански първенства и турнири. Особено внимание, освен на високото спортно майсторство, отделяме и на подготовката на децата, юношите и девойките. Клубът се издържа изцяло от фирмата и в момента само в София подготвяме около 500 каратисти в 14 спортни зали. Именно от тези хора набираме и част от персонала си. Спортната и физическата подготовка се водят от висококвалифицирани инструктори на фирмата, а стрелковата подготовка е в ръцете на специалисти - бивши служители на МВР, които сега работят при нас и са едни от най-добрите в системата. Неколкократно семинари и стрелби сме провеждали под ръководството на един от най-големите специалисти в стрелковата подготовка и шеф на Световната съдийска карате-колегия - много уважавания от мен мой приятел г-н Томи Морис. При разработването на стратегията и тактиката за охраната на VIP-лица ползваме опита и знанията на бивши служители на Националната служба за охрана, които в момента работят при нас. Показателен е фактът, че 80% от служителите ни, чийто брой е неколкостотин, са работили в различни звена от системата на МВР и МО, както и бивши командоси от Специализирания отряд за борба с тероризма и бодигардове от Националната служба за охрана.
- Името "Ипон" често се появява свързано с имената на известни личности...
- Да, това е вярно. Имали сме възможността да охраняваме председателя на Международния олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч, бившия руски министър-председател Николай Рижков, бившия ни държавен глава Тодор Живков до деня на неговото погребение. Гордеем се с факта, че навсякъде по света Самаранч е охраняван от елитни държавни гвардейци и спецполицаи, докато в България сигурността му бе поверена само на "Ипон". В такива случаи аз лично поемам охраната заедно с един екип от десет души, бивши командоси от СОБТ и бодигардове от НСО. Подхождаме изключително професионално при всеки отделен случай и може би заради това, а и за наша радост, досега не сме имали проблеми с охраната. Проблемите са от друго естество и са свързани с нормативната уредба на частната охранителна дейност. Доста трудно ни беше например по времето на посещението на турския президент Сюлейман Демирел, който откри турската Демирбанк, намираща се в охраняваната от нас сграда на ИНТЕРПРЕД. Трудности възникваха и при посещението на г-н Самаранч, и при охраната на г-н Тодор Живков, по времето на пътуването на г-н Николай Рижков из България. Би могло в такива случаи с разрешението на Дирекцията нанационалната полиция да ползваме временно опознавателни знаци и специални средства за сигнализация.
- Толкова ли е несъвършена нормативната уредба за частния охранителен бизнес?
- Нашият бизнес се регламентира от Наредба № 1-39 на МВР. В министерството има много добри специалисти, които мислят по тези проблеми, и се надявам, че в скоро време ще ги разрешат.
- Какво е техническото и специалното осигуряване на "Ипон"?
- Нашите служители са въоръжени с пистолети "Глок", "Хеклер и Кох" и "Макаров". От пушките предпочитаната марка е "Мозберг". Денонощната свръзка се осигурява от стационарните и преносими радиостанции МИДЛАНТ и клетъчни телефони. Естествено, разполагаме и с достатъчно и като количество, и като качество бронежилетки, палки, белезници и други помощни средства. Автомобилният ни парк е изцяло на "Мерцедес" - блиндирани и луксозни автомобили. За зимата и при планински условия използваме джиповете "Мицубиши Паджеро". Голямата ни гордост са българските овчарски кучета, известни като каракачански, които преминават специален курс на подготовка. Твърдя, че отглеждаме и развъждаме най-добрите български овчарки. Например Борко, едно от елитните ни кучета, е първенец в пет поредни киноложки изложби в клас "шампиони".
- Кои са основните правила в работата на "Ипон"?
- Основното ни златно правило е: КЛИЕНТЪТ Е ЦАР! Длъжен си да бъдеш лоялен и верен на човека, който е поверил живота си в твоите ръце. Ето ви един пример: дядо ми беше убит след 9-и септември 1944 г. като "враг на народа", без съд и присъда. Поради тази причина ми попречиха в професионалното ми развитие. Години по-късно аз и моите момчета охранявахме Тодор Живков до последния ден от живота му, до полагането му в гроба!
- Не са ли твърде много и безжалостни ударите под кръста във вашия бизнес? Съпругата ви едва не загина при атентат срещу нея преди две години...
- Не само мое правило, но и мой личен морал, е принципът, че за всеки има място в частния бизнес. Отделен е въпросът за морала на опонентите... На 27 март 1997 г. , точно когато започна полицейската операция "Комар", взривиха дистанционно, с килограм и половина тротил, джипа на жена ми. Това не беше сплашване, а опит за убийство по особено жесток начин. Този атентат преобърна живота ми! И до ден-днешен смятам, че не съм направил никому нищо лошо и не съм нарушил правилата на играта. Ударът беше срещу една беззащитна жена, която получи над 200 рани, претърпя четири операции и никога няма да се отърси от преживения ужас. Що за морал и що за аргументи?! Големите играчи не трябва да ги убиват!
- Как виждате бъдещето на частните охранителни фирми?
- Бизнес има за всички! Охранителните фирми, работещи честно и почтено, спазващи стриктно закона, си имат своите благодарни и множащи се клиенти. Добре работят "Алфа", "Интерфорум", "Балкансекюрити", "Спартак Секюрити", "Груп 4..."; много добре тръгна общинската охранителна фирма "Егида" - София. Конфронтацията е пагубна. Консолидацията би издигнала качеството на този вид услуга, защото охраната е уважавана и скъпо платена услуга по целия свят, и би променила имиджа ни в международен мащаб. Точно заради това за мене ще е голям успех, ако успеем да запазим добрия тон във взаимоотношенията си. Охранителният бизнес има голямо бъдеще. Очакват се вече чуждите инвеститори и те ще търсят точно това качство на услугата, което са свикнали да получават навсякъде по света. Лично аз и фирма "Ипон" сме поне засега единствените български членове на Световната асоциация на охранителните фирми със седалище в САЩ.
- Възможно ли е да се мечтае за асоциация на фирмите в България, занимаващи се с охрана?
- Навсякъде охранителните фирми се консолидират на национално и международно ниво и аз искрено радея за Българска асоциация на охранителните фирми. Защото наистина имаме необходимост от наш браншови съюз! Ние не трябва да сме във война нито помежду си, нито с полицията. Напротив. Време е държавата да погледне на нас като на авангарден отряд на обществената сигурност.
- Рисувате кучета и слънчогледи. Кога и как бихте нарисували човек?
- Когато стане добър и верен като кучето и заобича светлината като слънчогледа...
14 Юни 17, 18:02   

0.0974