СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
Рейтинг: 2.00
(227)
Актуално
Статии
Албум
Книги
Контакти
Онлайн книжарница
За нас

БЛОГ АРХИВ
«« юни 2017 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    Актуално 15:35
« Обратно
Вземи в gLOG
Човешкият мозък
АЛФА-РИТЪМЪТ И БЕТА-РИТЪМЪТ

Всичко започнало през 1928 г., когато германският лекар Бергер допрял до главата си два електрода и включил краищата им до електроизмервателен уред. Стрелката се размърдала по скалата. Така било поставено началото на изучаването на биотоковете на човешкия мозък. С времето станало ясно, че електрическото поле на централната нервна система се подчинява на определени ритми. Открили няколко ритъма и те са наречени на букви от гръцката азбука.
Алфа-ритъмът е с честота 7-14 херца. В състояние на пълен покой, когато мозъкът е очистен от всякакви мисли, алфа-вълните са най-активни. При усилена умствена дейност, преживявания, в решаването на важни житейски проблеми, тези вълни затихват, а в някои случаи стигат до нула.
Сменя ги тета-ритъмът, който има средна честота 20 херца. Тези вълни се чустват удобно в морето от мисли, отличават се с точни и ясни характеристики и преобладават в мозъка през целия живот на човека.
Къде се намира източникът на енергията на биологичните ритми в човешкия мозък?
Някога била издигната хипотезата, че алфа-ритмите в кората на полукалбата се хранят с енергията на магнитното поле на Земята. Това твърдение е напълно резонно, тъй като още Александър Чижевски - 1897-1964 г., видният руски учен и един от основоположниците на хелиобиологията твърди, че "срещайки живот, електромагнитните вълни отдават енергията си, с което поддържат и я засилват в борбата за съществуване. Органичният живот е възможен само там, където има свободен достъп до космическата радиация, а да живееш, означава да се пропуска през човека потокът космическа енергия...".
Ритмите, които съществуват в биосферата, са се създавали в процеса на еволюцията под влиянието на външната среда. Не на последно място сред тях има геомагнитното поле. Честотата на неговите вибрации е равна на честотата на алфа-ритмите, т.е. 7-14 херца.
И тук възниква въпросът как човешкият мозък може да "усвои" енергията на магнитното поле на планетата. Много изследователи смятат, че в недрата на черепната кутия съществува приемопредаващо устройство, на което са възложени функциите на "общуване" с космическата среда.
Но какво се случва с неустойчивостта на характеристиките на външното електромагнитно поле?
Защото мозъкът е задължен точно да резонира на всякакви промени в честотата, което несъмнено води до непредсказуема изменчивост и в психиката. Това означава, че в организма ни трябва да има друг орган, на който е възложена функцията на някакъв филтър, който изглажда високите амплитуди на вибрациите и предеващ пряко в мозъка картината с устойчиви резонансни характеристики.
Изследователите открили този орган. Той се нарича мерцателен епителий на бронхите. Неговите реснички вибрират с една и съща честота, образувайки устойчива вибрационна система. Честотата на колебанията им е същата 7-14 херца.
В полза на това е твърдението, че електрическите заряди в атмосферата, попадайки в дихателните пътища, засядат на стените на бронхите, т.е. влизат в контакт с вибриращите реснички. Наблюдава се промяна в алфа-вълните при хронични болести на мерцателния епителий в дихателните пътища.
Защо е нужен алфа-ритъмът на човешкия организъм?
Всичко опира до съзнанието на човека. В състояние на пълна отпуснатост и потапяне в себе си алфа-вълните се засилват и в психита ни започват очистителни и оздравителни процеси.
Тъй като духовното и физическото здраве зависят от онова, което мислим или как мислим, когато загърбим суетливите проблеми и се концентрираме върху дълбокото познаване на своето собствено Аз, човекът включва мощни лостове на саморегулация, които първо започват да влияят върху съзнанието.
Препрограмирането на тази най-важна функция в нашата психика води до очистването й от всякакъв род боклуци, кардинално променя вътрешния свят на човека и като следствие се променят и външните стереотипи на поведение, а значи се подобрява здравето, външният вид и продължителността на живота.
Геомагнитните вълни, идеално съхранени от мерцателния епителий на бронхите, безпрепятствено предават в мозъка енергията на Космоса. В дълбините на съзнанието се разбуждат скрити ресурси: оживява интуицията, става идеално вниманието, появяват се екстрасензорни способности. Светът започва да се вижда в други краски и човекът става истински щастлив.
Но щом активизираме мислите, алфа-ритъмът отслабва. Амплитудите му затихват, отстъпвайки място на бета-ритъма. Мозъкът се потапя в рутината на битието с много дребни проблеми, които ни вкарват в нескончаемия кръговрат от стресови ситуации, а те на свой ред ограждат съзнанието ни от лечебното въздействие на космическите сили.
Настроението на човека се разваля, здравето му се влошава, външният му вид става болезнен, той не успява да реши и най-простата задача, липсва озарението на ума, утежнен от товара на текущите проблеми.
Но бета-ритъмът не е враг на човека. Именно благодарение на него човечеството е постигнало невиждани висини в техническия прогрес: построило е градове, излетяло е в Космоса, създало е телевизията и компютъра; развитието на медицината е свързано с тези вълни.
Любовта е производна от бета-ритъма. Невинаги мислите ни разрушават нашата психика. Доброжелателната позитивна настройка към заобикалящите хора, заниманието с любима работа и творчеството действат лечебно на организма ни: подобрява се сърдечната дейност, нормализира се работата на другите органи.
Потопени в дълбините на съзнанието, откъснати от мислите и проблемите на заобикалящия ни свят, ние придобиваме нови качества, отварят се вратите на Вселената за нас.
Но отдадени на безкрайния поток от мисли и чуства, човек се потапя в суровото ежедневие на реалната действителност, като губи онзи божествен дар, с който го е дарил Космосът при раждането му, но пък придобива знания в различни области на науката, техниката, изкуството, медицината.
Затова не е ли по-добре да намерим златната среда и напълно да използваме тези многообразни възможности, които ни дава нашият мозък.
Алфа-ритъмът и бета-ритъмът не се изключват взаимно, а се допълват. Разумният баланс на космическите и вътрешните възможности на организма ще бъде по-продуктивен отколкото еднообразното развитие на отделни способности. Защото нашата рационална и практична природа нищо не прави случайно.
17 Юни 17, 15:35   

0.1166