СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
Рейтинг: 2.00
(227)
Актуално
Статии
Албум
Книги
Контакти
Онлайн книжарница
За нас

БЛОГ АРХИВ
«« юни 2017 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    Актуално 09:28
« Обратно
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
ДЕ ФАКТО ГЪРЦИЯ Е КОЛОНИЯ НА ГЕРМАНИЯ
Как Атина се превърна в заложник на предизборната политика на Берлин

Вече много дни гръцкият лидер Алексис Зипрас виси на телефона, опитвайки се да осигури най-доброто за страната си, която може би влезе в завършващия етап на цикъла на спасението си. С поведението си той предизвиква по-скоро насмешки, отколкото уважение, особено в Германия.
"Той звъни постоянно, а Меркел отново и отново му казва: "Алексис, отнеси тези въпроси до министрите на финансите... " - разказва финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, като се базира на опитите на премиера на Гърция да привлече Ангела Меркел в преговорите на своя страна.
Министрите на финансите на Еврозоната имат намерението да вземат решение на срещата в Люксембург дали да отделят поредния транш на Гърция от над седем милиарда евро. Никой не се съмнява, че Атина ще получи парите, дори Шойбле. Но Ципрас иска повече - реструктуризация на дълга.
Никой сериозен икономист не смята, че Гърция някога ще се измъкне от дълга от повече от 300 милиарда евро.
Почти в цялата десетгодишна депресия Гърция беше заложница на своята вътрешна политика. Сега тя е заложник на Германия.
Берлин, отдавна е против опрощаването на дълговете и отказва да се мръдне от мястото си. До изборите, определени за края на септември, Меркел и Шойбле едва ли ще смекчат позициите си. Спасяването на Гърция се превърна в болната тема за германските политици и всяко съглашение, което касае опрощаването на дълга, ще се разглежда в страната като признание за неуспеха на правителството и като празно харчене на парите на данъкоплатците.
Дълги години Германия удължаваше сроковете за погасяване на гръцките кредити и намаляше лихвите. Но за опрощаване на дълговете, което иска Международният валутен фонд, сега не може и дума да става, поне до изборите.
Една от главните причини, поради които Ципрас иска по-бързо разглеждане на задълженията, е, че това би позволило на Европейската централна банка да включи Гърция в програмата за купуване на облигации.
Това означава повишаване на доверието на инвесторите към стабилността в Гърция. Но Атина не може да участва в програмата, преди дълговото натоварване не бъде признато за устойчиво.
Ципрас може да се опита да се противопостави на сделката и да повдигне въпроса на предстоящата среща на европейските лидери в Брюксел. Но едва ли ще постигне голям резултат. Европа отдавна престана да слуша Гърция.
Минаха времената, когато разговорите за "грекзит" предизвикваха нервен тик на лицата на финансистите. Днес споменаването на Гърция може да предизвика по-скоро безразличие. Ципрас не разбра това, докато той и неговата лява коалиция не бяха израни в началото на 2015 г. Те победиха, като обещаха да отменят голяма част от икономиите, които се стоварваха в Гърция в продължение на много години. След като удържа победата, новият премиер проведе референдум по въпроса дали правителството да приеме условията за спасяване, съгласувани с неговия предшественик. Отговорът на избирателите беше "не".
Но след това се проявиха реалностите. След като се сблъска с краха на банковата система, вероятното излизане от Еврозоната и мрачното бъдеще, Ципрас и партията му се върнаха под ботуша. Янис Варуфакис - "рокзвездата от министерството на финансите", който някога показа среден пръст на Германия, беше принуден да си отиде.
Оттогава премиерът строго спазва изискванията на кредиторите за по-нататъшно съкращаване на бюджета и за икономически реформи. Берлин и партньорите родителски прощаваха и търпяха случайните грешки. Но разбираха, че гръцкият лидер няма друг избор освен да се подчини. Миналия месец Ципрас отново намали пенсиите, което някога беше немислимо.
От самото начало на кризата стратегията на Германия относно Гърция не се заключаваше в опростяване на ситуацията. Макар че германските чиновници няма да говорят публично за това, а по-скоро ще заявят, че случващото е част от плана им.
И това сработи. За цялата Европа Гърция се превърна в синоним на икономическа некомпетентност. Чиновниците в други европейски столици се отнасят към Атина като към своенравнен и неприятен роднина. Никой не иска да става като Гърция.
"Де факто Гърция е колония - каза министърът на външните работи на Полша Витолд Ващиковски, обяснявайки нежеланието на страната си да се присъедини към еврозоната. - Ние не искаме да повтаряме този сценарий."
Въпреки предизвикателствата на съдбата, Гърция се надява, че ще получи онова, което иска.
Международният валутен фонд се намира в самоизолация повече от една година, отказвайки да участва в процеса, ако няма реструктизация на дълга.
Парламентът на Германия одобри проекта за спасяването на Гърция през 2015 г., пряко зависещ от МВФ, който законодателите смятат за гарант, че този процес няма да бъде изменен в полза на Атина.
Това доведе до противопоставяне. Управляващият МФВ Кристин Лагард реши да изхитрува, за да позволи на процеса да се придвижи напред по този въпрос. МВФ официално ще се присъедини, но няма да отдели никакви средства, докато европейците не покажат какви методи са избрали.
Ако това се случи, то ще стане след изборите в Германия. А Ципрас няма друг избор, освен да се вслушва към желанията на своите колонизатори.

19 Юни 17, 09:28   

0.1303