СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
Рейтинг: 2.00
(640)
Актуално
Статии
Албум
Книги
Контакти
Онлайн книжарница
За нас

БЛОГ АРХИВ
«« май 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      Актуално 08:06
« Обратно
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
АМЕРИКАНСКИЯТ ГАЗ: ПОСЛЕДНАТА БИТКА С РУСКИТЕ ДОСТАВКИ В ЕВРОПА
След като беше избран новият президент Тръмп, се засилиха разговорите за радикалната промяна на енергийната политика на САЩ, включително и по въпроса за увеличаване на американския експорт на енергоносители. Разпространяват се слухове дори, че скоро газовите доставки зад океана ще изместят руските доставки в Европа. Доколко това е възможно? Или става дума за поредния опит желаното да се представи за действително от враговете на Русия?
Като неопровержим аргумент в полза на този негативен за Русия сценарий се посочват плановете за мащабно строителство на терминали за привеждане на газа в течно състояние в САЩ и скандалът с опита на Вашингтон чрез санкции срещу руски газодобивни компании да усложни техния достъп до евтини западни кредити. Дали скоро песента на "Газпром" ще бъде изпята и Европа ще мине на американски газ?
Доставките на руски газ в ЕС миналата година са почти 180 милиарда кубически метра. Максималната прогнозируема към 2020 г. мощност на всичките газови терминали на САЩ ще е около 100 милиарда кубически метра годишно. В момента доставките са скромните 18,6 милиарда.
Тези цифри говорят много. Американците едва ли могат да задоволят Европа с нужните й газови доставки. Но те могат да извършат провокации в Украйна, през която минават в момента големите транзитни пътища за Европа и да предизвикат сериозна криза. Могат и местните "патриоти" да блокират украинската тръба, за да нанесат вреда на "руския агресор". Но в момента Америка не разполага с мощности, необходими за компенсация на газовия транзит през Украйна. Ако се осъществи този сценарий, той би довел до катастрофални последици за редица европейски страни, принудени да купуват газ през девет земи в десета.
Освен това опитът да се усложни със санкции строителството на "Северен поток-2", против който се обявиха Германия и Австрия, също показва слабата позиция на доставчиците на американски газ. Защото при други равни условия той все едно ще бъде по-скъп от тръбопроводния.
Себестойността на газа на "Газпром" е една от най-ниските в света, затова всеки опит да се надиграе с помощта на дъмпинг, е неблагодарно занимание, което може да доведе до разоряване на недобросъвестния конкурент.
Засега потенциални купувачи на по-скъпия американски газ са само жителите на Прибалтика и поляците, известни с патологичното си желание да се дистанцират от Русия, дори когато става дума за взаимноизгодно икономическо сътрудничество. Към тях може да се включи и Украйна, в която желанието "да купува, каквото е угодно, само да не е руско" е придобило маниакален характер. Киев с удоволствие би купувал американски газ, но няма да плати за него.
От друга страна, колкото и да искат американците да използват своите газови доставки като енергийно оръжие против Русия, те на първо място се стремят да получат най-голяма печалба. А тя може да се получи там, където синьото гориво ще се продава на цена, 1,5-2 пъти надвишаваща разценките, с които са свикнали европейците. Става дума за азиатския пазар: Япония след катастрофата на Фукушима е принудена да се откаже от атомната енергетика, бурно развиващата се икономика на Китай и пр.
По времето на пролетната визита на Си Цзинпин в САЩ беше подписан договор за доставката на немалки обеми американски газ за Китай. Друг любопитен момент: скоро след това арабските монархии в Персийския залив изведнъж откриха в съседния Катар признаци на поддръжка на тероризма и дружно му обявиха бойкот, естествено, с поддръжката на Вашингтон. Катар е един от най-големите износители на газ, с годишни обеми 100 милиарда кубически метра, толкова, колкото планират да доставят САЩ в Европа. Основен купувач на катарския газ е състоятелната Азия.
Не е трудно да изчислим какви средства ще влязат в джобовете на американските производители на газ, когато газовият износ на Катар се намали, а може и да се закрие във връзка с "поддържането на тероризма" чрез санкции.
В Ямала Русия има завод за преработката на синьо гориво в течен вид, който ще заработи с пълна сила през 1919 г.
Ако ямалският завод леко намали цените на течния газ заради еспанзията на американския газ, в най-лошия случай това ще доведе до леко спадане на доходите, но не до фалит.
От изложеното става ясно, че американците не могат да заплашат позициите на "Газпром" в Европа.
07 Август 17, 08:06   

0.4729