СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
Рейтинг: 2.00
(640)
Актуално
Статии
Албум
Книги
Контакти
Онлайн книжарница
За нас

БЛОГ АРХИВ
«« май 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      Актуално 19:59
« Обратно
Вземи в gLOG
БЕЛИЯТ ДОМ ПРЕДАВА АФГАНИСТАН НА ЧАСТНАТА ВОЕННА КОМПАНИЯ Blackwater
Основателят на частната военна компания Blackwater Ерик Принс потрива ръце, предвкусвайки печалбите от участието в афганистанската кампания. Според американския президент Д. Тръмп САЩ губят войната в Афганистан, което означава, че нещо трябва да се промени. Нищо по-умно от това да бъдат изпратени наемни убийци там не са измислили американките чиновнически глави. В момента администрацията на Белия дом решава дали да предаде голяма част от функциите си в ръцете на тази частна военна компания.
Над главата на командващия войските на САЩ генерал Джон Никълсън вече виси уволнението, а съюзниците от НАТО са признати за безполезни.
Ако решението бъде одобрено, Афганистан ще бъде окупиран от 5500 наемници. В миналото те са били бивши командоси, които работят под прикритието на консултанти по времето на бойните действия в Афганистан.
Но не всички са във възторг от този план. Съветниците на президента по националната сигурност Херберт Макмастър и министърът на отбраната Джеймс Матис изказват опасенията си. Вероятно защото е трудно да бъдат контролирани наемниците. Красивите думи за сътрудничеството им с афганистанските власти и координацията на усилията са само думи. Историята на Blackwater познава много примери, когато наемниците са убивали местни хора.
Планът с частната военна компания е свързан с пари. Тя ще икономиса на американския бюджет около 30 милиарда долара. Правителството на САЩ винаги е затваряло очите си за убийствата на невинни хора, главното са геополитическите цели, и то на всяка цена.
Престъпления, за които Blackwater не е наказана
Ирак, 2005-2007 г. През пролетта на 2005 г. членове на компанията убиват мъж, раняват жена му и малолетната им дъщеря. През есента на 2007 г. на площад Насур в Багдад наемници убиват 17 и раняват 18 мирни иракчани. Има още 14 инцидента, в резултат на които загиват 10 и са ранени 7 иракчани. Американците дори формално не са наказани. А американските власти даже увеличават престоя на Blackwater в Ирак с още една година. Местното население се налага да търпи насилието и няма право да се оплаква и да изразява възмущението си.
Талибаните в Афганистан никога не са били слаби и мекотели противници. Те ще унищожават хората на ЧВК с всякакви методи. Ако Белият дом хвърли срещу афганистанците своето "завързано куче", това означава, че обявява война на местното население. Нима американците ще се откажат толкова лесно от хероиновия рай? Та това са колосални продажби.
Как ще реагира Москва, когато Blackwater се настани на афганистанска земя? Много интересен въпрос?
В района цари неопределеност, защото тук се сблъскват интересите на световни държави като Русия, Китай и САЩ. Афганистан заема стратегически важно географско положение: граничи с южните републики на СНГ, на неговата територия вече се води борба с Ислямска държава, да не забравяме и за наркотрафика.
Русия ще се опитва да премахне заплахата за своята национална сигурност; това ще се случи, ако укрепи позициите на централната власт в страната и попречи на Запада да насочи терористи срещу нея.
Засега е ясно едно: геополитическите игри продължават, а колко невинни афганистанци ще пострадат в тях, не е ясно.
09 Август 17, 19:59   

0.0977