СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
Рейтинг: 2.00
(640)
Актуално
Статии
Албум
Книги
Контакти
Онлайн книжарница
За нас

БЛОГ АРХИВ
«« ноември 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    Актуално 18:43
« Обратно
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
МЕРОЕ - ТАЙНСТВЕНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
Мистичната "Пустинна Атлантида"

Гърците ги обожавали, египтяните и римляните им завиждали. Днес благодарение на археолозите съкровищата на тази приказна цивилизация, която уви е изчезнала завинаги, са се "възродили", но запазили тайната си.
На юг от Египет, на територията на днешен Судан, в пустинята се намират странни пирамиди. Пътешествениците смятат, че те са дело на античните египтяни. Но това не е така. Ако те се сравнят с египетските пирамиди, ще се види разликата: изградени са от пясък и са високи 15 метра, но също като египетските са гробници. Тези гробници били предназначени за придворни в загадъчното кралство Мерое.
Всичко, което се намира в тези гробници - фрески, ослепителни украшения, предмети на оръжейното изкуство, оригинални вази с изображения на животни, наполовина засипани с пясък, говори за блестящата цивилизация Мерое.
Някога тази територия принадлежала на Египет, който включвал кралството Кусх, в който живеели нубийци през 6 век пр.н.е. Нубийците и египтяните постоянно воювали помежду си. През 591 г. пр. н.е. египтяните, които се уморили от неспокойния живот, напуснали земите си, малко над Нил, в своя град Напату. Управляващият в тази епоха крал на кусхитите Аспалта тръгнал с народа си в противоположната страна - към шестия праг на Нил, в степта, малко по на юг. Новото място било добре защитено както от самия Нил, така и от неговия последен приток Алтабара.
Там бил основан град Мерое, където кусхитите започнали да погребват кралете си. Трети век пр.н.е. бил времето, в което било създадено новото кралство, което процъфтяло през следващите векове.
Мерое наистина се оказала приказно място за хората. Сякаш тук самият бог изпратил на хората дъждове. Така меройците заживели, без да бъдат зависими от влагата на Нил. Те отглеждали сорго, развъждали бикове и слонове, разработвали златни залежи, отглеждали плодни дръвчета, правели статуетки от слонова кост. Стоките си меройците изпращали с кервани в Египет, към Червено море и в Централна Африка.
Гърците наричали меройците "хора с горещи лица".
Херодот споменава за "големия град" в пустинята. Страбон - гръцкият географ и пътешественик, пише за кралицата на меройците Кандаси - "крива, едноока и смела". Нейният портрет бил открит на стените на храма на Лъва, разположен в Нага, южно от Мерое. Това била една от многобройните следи в изкуството на меройците, които ги представят като първата африканска цивилизация.
Според историци Мерое се различава силно от Египет; оригинална била тази цивилизация Сградите на меройците не можели да се сбъркат с египетските или гръко-римските съоръжения. Изкуството им също било оригинално. Те загърбили гръцкия пантеон, за да се поклонят на нов бог - Апедемак, уникален бог с глава на лъв. Той покровителствал воините нубийци. Според историци Апедемак е суданският бог. Богът лъв ръководи битките и е символ на победата. Всъщност при меройците има странно сливане на религии: те се покланят едновременно на два бога - на Апедемак, и на Амон. Вероятно това е влиянието на египтяните, които дълги години управлявали кусхитите - потомците на меройците.
Градът кралство Мерое бил открит от археолозите в началото на 19 век. Досега никой не знае коя е причината то да угасне в първата половина на 4 век от н.е. Открити са документи, но те ще не са разшифровани, не е открит ключът към разгадаването на езика на меройците.
Сякаш тази цивилизация погребала тайните си под пясъците в пустинята.
Египтолозите продължават да чупят главите си над езика на меройците. През 1909 г. е първият опит да се възстанови азбуката на меройците. Дори се появило предположение, че абзуката на този народ се състои от 23 букви. Но разшифрованите думи нямали смисъл, но били разшифровани приблизително имената на крале и богове.
13 Ноември 17, 18:43   

0.1203