СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
Рейтинг: 2.00
(640)
Актуално
Статии
Албум
Книги
Контакти
Онлайн книжарница
За нас

БЛОГ АРХИВ
«« ноември 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    Актуално 10:30
« Обратно
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
КАКВИ ТАЙНИ КРИЕ МАВЗОЛЕЯТ НА ЛЕНИН
На 27 януари тялото на Ленин било вкарано в построения само за три дни дървен Мавзолей. За един месец и половина той бил посетен от около 100 хиляди души. В това време в Кремъл трескаво мислели как да съхранят тялото на вожда за по-дълго време. Трупът започнал да се разлага; съвременници разказват, че ушните раковини започнали да се сбръчкват и придобили цвят на земя, клепачите се отпуснали, а устните – изсъхнали, на темето и челото се появили кафеникави петна. Тялото на Ленин било неведнъж замразявано и размразявано и започнало да гние.
Задачата по съхраняването на тялото на вожда била възложена на шефа на ВЧК Феликс Дзержински. Възникнала идеята тялото да бъде замразено; за целта от чужбина купили огромни хладилници и дори направили безуспешни опити с други трупове.
В крайна сметка на 26 март тялото било предадено на група учени начело с анатома от Харковския медицински университет Владимир Воробьов и московския биохимик Борис Збарски. За да не губят учените време да стигат до вкъщи, на Червения площад бързо построили подземна лаборатория, опънали релси и подготвили специално оборудван трамвай. Докато учените „възкресявали“ тялото, на мястото на първия Мавзолей архитектът Алексей Щусев започнал да строи втори – също дървен, но по-величествен.
Започнали балсамирането с промиването на всички кухини в тялото с вода, която съдържала малко оцетна киселина и разреден разтвор от водороден прекис. Комбинирайки различни препарати, групата успяла да пребори природата. Тъканите станали по-меки и по-еластични и в края на април успели да сложат очни протези, за да изглеждат клепачите по-естествено, внимателно зашили клепачите и устните. Работата продължила четири месеца; в края на юли специалната комисия я одобрила. Мавзолея-2 бил тържествено открит за посещение на 1 август.
Но скоро се появила нова причина за безпокойство. На дървените стени и драпировката в Мавзолея започнала да се появява плесен, която сериозно заплашвала мумията на Илич.
По принцип Мавзолей-2 се смятал за временен. Затова през 1929 г- на Щусев възложили изграждането на каменен мавзолей, който бил завършен през октомври 1930 г. В подземията на Сенатската кула прокарали още един изход от Кремъл до площада, до гробницата, на която била предвидена и трибуна.
Първите погребения на Червения площад – на революционери, се появили още през 1917 г. По-късно край Кремълската стена погребвали урните с праха на видни съветски дейци. Място за урни било предвидено и в самия Мавзолей – в помещението над гробницата на Ленин, която е разположена по-ниско от земното равнище. Но Сталин се отказал от тази идея, както и следващите лидери.
През 30-те години решили Кремъл от страната на Червения площад да бъде боядисан в сиво, но се отказали от тази идея.
Да се оцвети Кремъл в различни цветове било решено, за да се маскира и предпази от немските бомбардировки. Над трибуните опънали платнени навеси, които имитирали покриви на сгради. Под формата на триетажна сграда с помощта на леки конструкции маскирали и Мавзолея. Мумията на Ленин, заедно с отделно съхраняваните сърце и мозък, на 4 юли с охрана от петима офицери и 15 червеноармейци били „командировани“ в Тюмен със специално оборудван влак. Престоята на тялото на вожда престояло там до март 1945 г.
Срещу Ленин извършвали „покушения“ и след смъртта му. През 1934 г. Митрофан Никитин се опитал да „разстреля“ мумията с наган. След терористичния акт през 1967 г., когато Крисанов от Каунас влязъл в Мавзолея с граната, мумията била разположена в саркофаг от бронирано стъкло.
27 Януари 18, 10:30   

0.1037