СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
Рейтинг: 2.00
(640)
Актуално
Статии
Албум
Книги
Контакти
Онлайн книжарница
За нас



Статии / Специални части

Вземи в gLOG
08 Декември 07, 10:56 / Автор: Р. Бонева
ЗЕЛЕНАТА ПОЛИЦИЯ НА ИЗРАЕЛ
През последните години, когато се споменава Близкият изток и борбата с тероризма, се говори за военизираното военно формирование “зелената полиция” заради цвета на баретите и всекидневната униформа. Тук става дума за граничната охрана на Израел. Макар и да изпълнява свойствени за армията функции, подразделението не е подчинено на министерството на отбраната. За разлика от граничните части във Франция, Испания, Италия, зелената полиция не е в рамките на министерството на вътрешните работи, а е част от националната полиция. Началникът на граничната охрана се подчинява на генералния инспектор на полицията.
Граничната охрана на Израел е сформирана през 1953 г. Дейността й е регламентирана от съответните държавни актове. Но първоначално тя изпълнява само задачи по борбата с незаконното преминаване на границата от бедуините. С времето функциите на организацията се променят във връзка с увеличаващия се брой терористични актове в страната и окупираните територии, както и с необходимостта за борба с екстремистките палестински групировки и ливанската “Хизбула”, въоръжени и действащи в граничните райони. Днес частите на граничната охрана са дислоцирани в окупираните територии (началото им е след арабско-израелските войни през 1967 и 1973 г., също в Тел Авив и Йерусалим.
През 1974 г. на граничната охрана възлагат функции по сигурността на градски и селски райони, охрана на пристанища и летища, промишлени, селскостопански и инфраструктурни обекти. Експерти твърдят, че граничната охрана е главната сила на националната полиция на Израел при провеждане на контратерористични операции.
Сред задачите от военен характер влиза осигуряване реда на Западния бряг на река Йордан в сектора Газа, оказване помощ на армейски части в операции на палестински територии, осъществяване на патрулиране с палестинската полиция, охрана на важни обекти. Граничната охрана може да изпълнява и обикновени полицейски функции, като специално внимание се обръща на предотвратяване на престъпления и формиране на части от доброволци по охрана на обществения ред.
Граничната охрана контролира и преместването на мигранти, осигурява реда на морски пристанища, на крупни железопътни възли, следи за спазването на правилата при пресичане на сухопътните, морските и въздушните граници, води борба с контрабандата, събира и натрупва данни за обстановката на границата. Тя може да бъде привлечена за участие в спасителни работи при стихийни бедствия и други екстремни ситуации.
Граничната охрана наброява 8 хиляди души, основно еврени, много от тях са емигрирали от бившия СССР и Етиопия. 960 души са от малцинствата – бедуини, друзи, черкези, християни, мюсюлмани. Голяма част от личния състав са наборници, но основа на граничната охрана е постоянен контингент от добре обучени и опитни офицери и сержанти. От 1996 г. в службата могат да служат и жени.
Началникът на граничната охрана ръководи чрез щаб, на който са подчинени шест регионални командвания. Три от тях са отговорни за защитата на т.нар. зелена линия (между израелската територия и западния бряг на р. Йордан и сектора Газа).
 
 
 
 
 
 
Основна организационна и тактическа единица на граничната охрана е ротата, която е гъвкаво и бързо привеждано в действие подразделение, което изпълнява задачи по осигуряване на обществения ред и своевременно реагират на всякакви терористични актове. Учебният център на охраната се намира в Бейт Хо рон (близо до Йерусалим).
Въпросите на борбата с тероризма се изучават в контратерористичното училище на националната полиция, където граничарите отработват тактика на действия в градски условия, щурм на сграда, действия в помещения, защита на високопоставени лица. В граничната охрана влизат и други специални части, най-голямо от които е Ямам, което е създадено през 1974 г. и според експерти е едно от най-добрите в света. То е специализирано в действия по освобождаване на заложници, оказва поддръжка на полицията и армията в борбата с тероризма.
Ямас е друго спецподразделение, създадено по време на палестинската интифада, макар че открито за него се говори наскоро. Основната му задача е провеждане на специални (тайни) операции в Юдея и Самария. Провело е много операции по неутрализиране на много издирвани терористи.
Израел е известен и като производител на разнообразно оръжие. Граничната охрана е въоръжена с марките Галил и Узи, с американските пушки Колт М16. Дълго време основен пистолет на граничната охрана е полуавтоматичнитя 9-мм Браунинг.
Подразделенията за гранична охрана са снабдени със специално оборудване и екипировка, включително балистични шлемове, защитни жилетки, съвременни средства за свръзка, шумови и газови гранати, прибори за нощно виждане и пускови устройства за гранати.
Граничната охрана на Израел от много години си остава един от най-важните елементи, които осигуряват безопасността на Израел в границите му. На практика тя изпълнява функциите на жандармерия, както в много страни в Западна Европа. Ако подобна тенденция се запази, формированието според чужди военни специалисти скоро ще се превърне в крупна независима военизирана организация.
 
 
 
 
 
 
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1046