СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
СПИСАНИЕ "КОМАНДОС" - специални части, шпионаж, оръжие, охрана

 
Рейтинг: 2.00
(640)
Актуално
Статии
Албум
Книги
Контакти
Онлайн книжарница
За нас



Статии / Шпионаж

Вземи в gLOG
08 Декември 07, 12:22 / Автор: Р. Митева
РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ДЕЙСТВА В ИРАК
Официално Москва не е участвала в иракските войни 1991-2003 г. Но според един ветеран от руска спецчаст военното разузнаване ГРУ е изпълнявало в Ирак секретна операция по залавяне на американския боен самолет F-117 “Стелс”.
За пръв път за тази секретна операция на ГРУ се разказва в книгата “Битката за небето” на руския журналист Владимир Кучернко (Максим Калашников), издадена през 2002 г. Там пише: “Ние знаем със сигурност, че през януари 1991 г. нашата “оса” (комплекс за противовъздушна отбрана) е унищожила F-117. Американците скриха подробностите, но ние знаем, че самолетът е паднал в неутралната полоса между войските на Ирак и части на западната коалиция в Арабската пустиня. Разузнавателна група на ГРУ на Генщаба на СССР е извършила рейд до самолета.”
Според автора на книгата руснаците се интересуват радиопоглъщащата обшивка на самолета, от обтекателите на антените на бордовите радари и образци от челното стъкло.
Въпреки подробностите, съобщени т В. Кучеренко за секретната операция на ГРУ в Ирак, възникват съмнения. Книгата му “Битката за небето” е написана отчасти в исторически жанр, отчасти – фентъзи, освен това е издържана в национал-патриотичен стил. Освен това авторът не посочва източника на информацията за секретната операция в Ирак.
По достоверно е изявлението на участник във форум за командоси, ветеран от първата иракска война. Съдейки по всичко той е служил в съветска спецчаст, освен това посочва откъде знае за секретната операция на ГРУ. Личността на участника във форума не предизвиква съмнение. Като се прочетат внимателно публикуваните материали, се установяват някои детайли от биографията на този човек – завършил Въздушнодесантното училище в Рязан, днес живее в Новосибирск.
 
Непризнатата роля на Москва
 
Москва никога не е признавала участието си на страната на Багдад във военните действия в Персийския залив през 1991 г. Според спомените на Александър Белоногов, който тогава е заместник министър на външните работи на СССР, в навечерието на войната в Ирак има хиляди съветски специалисти и съветници. През ноември 1990 г. те са около 5500 души, през декември – 3315. Последните от тях 82 души излитат от Багдад за Москва на 9 януари, т.е. една седмица преди началото на войната.  От есента на 1958 до началото на 1990 г. в Ирак работят 8200 съветски военни специалисти и съветници. Полковникът от запаса Иван Литовкин, който през 1973-77 г. оглавява група съветски военни инженери в Ирак, съобщава, че във висшите военни училища в СССР са преминали обучение повече от 6 хиляди иракски военнослужещи от всички видове въоръжени сили. Хиляди иракски възпитаници на съветските военни училища се сражават срещу силите на съюзниците през 1991 и 2003 г.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.8872